Саврмене технологије хране
основне академске студије
![](https://fpn.rs/wp-content/uploads/2024/04/kalendar.png)
Почетак године
Октобар
![](https://fpn.rs/wp-content/uploads/2024/04/trajanje-studija.png)
Трајање студија
4 године ОАС
![](https://fpn.rs/wp-content/uploads/2024/04/nastavni-jezik.png)
Наставни језик
Српски
![](https://fpn.rs/wp-content/uploads/2024/04/lokacija-fakulteta.png)
Локација
Ниш, Србија
Студијски програм
Сврха студијског програма ОАС Савремене технологије хране је образовање високостручних кадрова за обављање широког спектра послова базираних на практичној примени теоријских и практичних знања из подручја технологије хране које укључује припрему, прераду, производњу, чување, испитивање и контролу хране са циљем решавања конкретних пословних проблема субјеката у привредном и јавном сектору. Студијски програм ОАС Савремене технологије хране омогућава студентима да током студија усвоје неопходна знања, стекну одговарајуће интелектуалне и практичне вештине и компетенције које су друштвено оправдане и корисне. Сврха овог студијског програма је да одговори евидентним потребама тржишта рада у нашој земљи за квалификованим кадровима у области савремених технологија хране.
Студијски програм Савремене технологије хране конципиран је тако да омогућава образовање савремених кадрова по међународним стандардима.
Зато је и сврха овог студијског програма да одражава промене у области технологије хране и научних дисциплина које се на њему изучавају. Сврха овог студијског програма јесте и да студенти буду оспособљени за наставак даљег усавршавања и за праћење научних достигнућа из области технологије хране и сродних дисциплина. Такође, сврха студијског програма ОАС Савремене технологије хране је образовање студената за професију дипломирани инжењер технологије, а у складу са потребама и привредним развојем Републике Србије.
Сврха студијског програма ОАС Савремене технологије хране јесте и да студенти буду оспособљени за наставак формалног образовања, даљег усавршавања, праћење научних достигнућа из области технологије хране, као и за обављање широког спектра могућих занимања која се односе на:
- Истраживач у области прехрамбене технологије;
- Истраживач у области хемијске технологије;
- Технолог кондиторске производње;
- Технолог прераде воћа и поврћа;
- Технолог прераде жита;
- Технолог прераде меса и рибе;
- Технолог прераде млека;
- Технолог производње аклохола, квасца и киселина;
- Технолог производње готових јела;
- Технолог производње и прераде анималних производа;
- Технолог производње и прераде биљних производа;
- Технолог производње пића;
- Технолог производње хлеба, пецива и тестенина;
- Хемијски технолог примене производа и свих осталих занимања која се односе на обављање послова у приватном и јавном сектору из области испитивања, производње, прераде, припреме, чувања и контроле хране, као и рад у основним и средњим школама на пословима образовања ученика из групе предмета у области технологије хране.
Основни циљ студијског програма основних академских студија Савремене технологије хране је образовање дипломираних инжењера технологије, кроз стицање теоријских и практичних знања, стручних компетенција, способности и вештина за професионално и одговорно обављање послова у области технологије хране.
- оспособљавање студената за примену потребних знања из фундаменталних научних дисциплина;
- стицање теоријеких знања и стручних компетенција студената о тeхнoлoшким кaрaктeристикaмa вoћa и пoврћa, пoмoћним мaтeриjaлимa, aдитивимa, oпeрaциjaмa у тoку тeхнoлoшких пoступaкa прoизвoдњe прoизвoдa oд вoћa и пoврћa;
- сaвлaдaвaњe пoступкa зa кoнзeрвирaњe нa ниским и висoким тeмпeрaтурaмa, сoљeње, сушeње, тeхнoлoгиje прoизвoдњe меса, сувoмeснaтих прoизвoдa, кoнзeрви и тeхнoлoшкe oпрeмe;
- пружaњe oснoвних тeoриjских знaњa и oвлaдaвaњe спeцифичним прaктичним вeштинaмa из oблaсти прeрaдe млeкa и прoизвoдњe млeчних прoизвoдa;
- стицaњe тeoриjских и прaктичних знaњa o житaрицaмa кao сирoвини, кao и oснoвним принципимa и тeхнoлoшким пoступцимa прeрaдe житa и прoизвoдњe пeкaрских прoизвoдa;
- овладавање теоријким и практичним оснoвама тeхнoлoгиje прoизвoдњe чoкoлaдe и других кaкao прoизвoдa, бoмбoнa, кeксa и срoдних прoизвoда;
- упознавање студената са основним биолошким, хемијским, технолошким и другим карактеристикама лековитих и зачинских сировина биљног порекла за производњу чајева, чајних мешавина, биоактивних и зачинских производа за прехрамбену индустрију;
- стицање знања о савременим методама контроле квалитета, техникама, машинама и уређајима за припрему, методама конзервирања и условима лагеровања производа биљног и налималног порекла;
- упознавање студената са теоријским основама производње пива, уређајима који се користе у овој производњи и поступцима рада који се примењују;
- стицaњe oснoвних знaњa o тeхнoлoгиjи и прoизвoдњи oсвeжaвajућих бeзaлкoхoлних пићa, сoкoвa и нeктaрa, укључуjући и кoнтрoлу квaлитeтa бeзaлкoхoлних пићa;
- стицaњe тeoриjских и прaктичних знaњa o oснoвним принципимa и тeхнoлoшким пoступцимa прoизвoдњe винa и aлкoхoлних пићa;
- стицање теоријских аспеката о биолошки вредним нутријентима хране и принципима исхране;
- стицање оснoвних тeoриjских и прaктичних знaњa из области сушења, хлађења и замрзавања прехрамбених производа, кoнструкциja и изoлaциja хлaдњaчe и трaнспoртнoг систeмa, усклaдиштeња прoизвoдa, oдржaвaња тeмпeрaтуре и рeлaтивнe влaжнoсти вaздухa у рaсхлaдним кoмoрaмa.
Студијски програм је структуриран тако да су испоштовани стандарди у погледу броја обавезних и изборних предмета, као и условљена пропорција између академско – образовних, теоријско – методолошких, научно – стручних и стручно – апликативних предмета, који омогућавају реализацију циљева студијског програма и исхода процеса учења. Кроз обавезне предмете обезбеђује се стицање неопходних теоријских знања, а кроз изборне предмете обрађују се они садржаји који ближе одговарају интересовањима и способностима сваког студента појединачно. На другој, трећој и четвртој години студија, студенти од понуђена три изборна предмета, бирају два.
Студије се изводе комбиновано, односно кроз теоријску и практичну наставу, консултације, провере знања, стручном праксом, менторским радом и самосталним радом студената. Предвиђено време трајања студија је четири године (осам семестара) при чему се остварује 240 ЕСПБ бодова. Завршни рад носи 10 ЕСПБ бодова, који улазе у укупан број остварених ЕСПБ бодова.
Упис појединих предмета или групе предмета нису условљени претходно положеним испитима из једног или више предмета утврђених студијским програмом.
Напомена: Студијским програмом није омогућено избор предмета из других студијских програма због различитих образовно – научних поља.
Компетенције
- развој аналитичког и синтетичког начин размишљања, као и логички приступ у предвиђању решења практичних проблема и њихових последица;
- овладавања дедуктивним и индуктивним методима, поступцима и процесима истраживања;
- развоја и примена критичког и самокритичког мишљења у раду и решавању практичних проблема;
- примене стечених знања и вештина у пракси, могућност самосталног и тимског рада;
- развоја комуникационих способности и спретности, као и сарадње са ужим социјалним и међународним окружењем у циљу прихватања нових знања и искустава који треба да допринесу даљој изградњи правног професионализма, стручном усавршавању;
- увиђање значаја и поштовања професионалне етике, уважавања академског и професионалног кодекса, одговорног понашања у друштвеној заједници
- познавање и разумевање припреме, прераде, паковања, чувања, контроле хране и технологије хране;
- решавања практичних проблема уз употребу научних метода и поступака и критичког мишљења;
- повезивања теоријских и практичних знања из области технологије хране и њихове интегрисане примене;
- перманентно праћење новина у области технологије хране и примена новина у струци;
- развој професионалних вештина и спретности у употреби стечених знања у пракси;
- употребу информационо-комуникационих технологија у овладавању знањима из области технологије хране.
Практичне информације
Право уписа на прву годину основних академски студија имају кандидати који су завршили средњу школу у четворогодишњем трајању и положили пријемни испит.
За конкурс за упис можете кликнути овде.
Одлука о висини школарине и ценовник о пружању услуга за школску 2020/2021 годину.